• JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator

Помоћ за децу са сметњама у развоју

У оквиру пројекта "Развој услуга за децу са сметњама у развоју у источној Србији" представљене су услуге социјалне заштите намењене овој деци и њиховим породицама.

Пројекат обухвата програме "Помоћ у кући за децу са сметњама у развоју и њихове породице", као и "Предах за децу са сметњама у развоју и њихове породице".

Први програм намењен је деци и њиховим породицама, било да су основне, старатељске или хранитељске. Циљ је да се њима кроз поменуте услуге пружи подршка у обављању свакодневних активности и да се унапреди квалитет њиховог живота.

- Примарна фигура у животу деце су и даље њихови родитељи, а циљ ове услуге је помоћ и подршка у обављању њихових свакодневних активности - истиче Снежана Николић, директорка Центра за социјални рад у Књажевцу.

Услуга "Предах" обухвата привремени и краткотрајни смештај деце са сметањама у развоју чиме се члановима породице обезбеђује помоћ у ситуацијама неодложних обавеза. Пружалац ове услуге је Завод за здравствено васпитање деце и омладине Књажевац.

- За сада можемо да примимо пет детета, међутим капацитет се може повећати до десет, уколико буде било потребе. Родитељима и те како значи сазнање да имају подршку у смислу да могу своје дете да оставе особи од поверења на 24 часа до 30 дана, односно деведесет дана са прекидима - каже Зорана Беатовић, психолошкиња.

Овим пројектом кластерски су повезане општине Књажевац, Бољевац, Пирот и Сврљиг, а у пројекат су укључени Центар за социјални рад "Др Михајло Ступар" Књажевац, Центар за социјални рад Бољевац, Удружење грађана "Пиргос" Пирот и Центар за социјални рад Сврљиг.

Психолошкиња Беатовић објашњава да је са овим општинама склопљен договор о коришћењу возила за довоз деце у Књажевац.

За сада је у ове четири општине ангажовано двадесетдве неговатељице са списка Националне службе за запошљавање за "Помоћ у кући", док су за услугу "Предах" ангажоване три неговатељице.

Ова услуга кошта 1.732 динара, а критеријуме за партиципацију доноси локална самоуправа, док се услуга наплаћује од упутног органа.

Услуга "Предах од родитељства" и у Нишу

Град Ниш је један од првих градова у Србији који је отворио услугу "Предах родитељству" при Дому за децу без родитељског старања "Душко Радовић".

Та услуга се финансирала из пројекта, а ове године ће, према речима чланице градског већа Душице Давидовић, бити отворена позиција у градском буџету из које ће се финансирати та услуга.

Пројекат "Развој услуга за децу са сметњама у развоју у источној Србији" финансира делегација ЕУ у Србији уз подршку Уницеф-а и Министарства рада и социјалне политике Републике Србије.Представљање пројекта "Развој услуга за децу са сметњама у развоју у источној Србији" у НишуЗорана Беатовић, психолошкиња - о услугама социјалне заштитеСнежана Николић, директорица Центра за социјални рад Књажевац - о услугама

 

http://www.unicef.rs/
>